Take Notes for Me!|Jury Buddy Reports

As TEDUArch we had a tradition about juries. Every student has a jury buddy that take notes for he/she. It was a useful idea for student because during the jury we can’t totally understand what jury members said because of the nervous environment.  Was the buddy of Şeyma Dilara Aldemir and now you are about the read her jury.

Dilara’s general idea is that gathering up the spaces around the circulation system. Every program work in itself like mini factories and this program places around the circulation system. She tried to solve volume in one another. It provides relation between the programs according to her idea. The spaces which is interlock to the vertical circulation system, forms regenerative bundles and power station which have a different activity. These activities are not isolated each other thanks to the idea of solving volume in one another.

The main critique that she took from jury was about the diagram that she has. In her diagram she had spaces that interlocked from one main system, but they couldn’t see it neither her drawings nor her model. They said there are spaces that are coming together but not in the way that the diagram shows. Other problem was location of the building on topography. Jury asked her why she locate her structure in a crosswise manner and said that there are some undefined areas in topography and she can solve it by locating the building. Jury was satisfied with the drawings but there were some problems about where that section was passing through plans and the name of the plans. Lastly, they added some proportions and dimensions are problematic in sections. But it was because they couldn’t see where those sections passing because after she shows those spaces in her model they said okay.

You can see her process in her blog by clicking here.

And here is a photo of her jury and me at the right taking notes as a jury buddy 🙂img_5105

What Happens to all of that Sections?|GAPS Final

Hi, final juries are finally over, and I would like to talk a little about my jury experience and how was my jury.IMG-5506.JPG

First, after the second pre-jury I tried to improve my design. As a strategy I have still two units that are productive and housing units. That two units are separated from each other by a wall and that wall is the main element of the design. I tried to make that wall more obvious. That’s why I changed the thickness of the wall. And the wall extend itself through surrounding of the structure. Also, by shifting the wall through the other unit I designed service kit, so I have an axial way for the service kits and around the wall there is horizontal circulation, too. That was the general idea of my proposal.

Now let’s move on the jury. After I finished the explanation of the strategy, silence covered the hall area. No one was talking, and no one made any comment about my proposal. That time was the most nervous part of my jury experience. I was waiting for the comment and time was passing and I started to feel nervous. Anyway. After those horrible moments I took some suggestions. The first one was about the obviosity of the wall. Even though I try to make it obvious, jury members said that it was not enough. It may be long and more obvious. Second suggestion was about the location of vertical circulation, stairs. The wall can hold the stairs as well, like it holds the service kits. But the problem about that suggestion is I have an idea about ‘+’ shape with vertical and horizontal circulation. I explained it of course and it was somehow okay.

The biggest problem was about my model. I was okay with my drawings, my diagrams and my mass model but the section models… I don’t know why but it became a nightmare for me and it has a lot of problems and not expressive enough. Jury said that, too. So, I can say that, I must work on modelling next time.

img-5561posterfinal

I guess it’s all about my jury. I know I have a lot of to work and I am not sure, but I can work on to improve my design for m portfolio. (Let’s hope like that)

Heavy Snow to Pre-jury 2

After all those postponement, because of ‘heavy snow’ one part of the jury was delaying, and I was in that part of the jury, our second pre-jury was finally over. Even though it is over, our work is not. A lot of critics and a lot of things to do.

From first pre-jury, my design is improved. 2 unit that productive and housing are protected but I designed a service kit zone between productive and housing unit. This service kit zone shaped through a wall and that wall is also defining the spaces for productive and housing units. Also, vertical circulation system of the habitation has a ‘+’ shape with the service kit zone.

According to jury member the idea was okay, but the wall should be clearer. Actually, I was trying to define it more but apparently, I couldn’t. Also, in order to focus the + shape I should add some spaces to the side. Another point was the stairs. The stair that goes through housing units and productive units was the same. There was no difference between them that’s why the one that enter the habitation can go both side even there was no place for productive.

 That areas should be improved so let’s see what will be in the last jury.

 

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Sections and Plans

 

Second-Year First Jury

As a second-year student, we finally did our first pre-jury. The jury was about “the habitation environment” that we worked for a while. We were asked to produce 10 sections, diagrams and a section-model.

In the project that I worked on, I decided to introduce 2 units: productive unit and housing unit which are not completely isolated or together. As you can see from the first diagram, housing and productive units are sharing power station on the top and service kits.

Productive unit includes cultivation zones which people can produce something. They are like studios and meeting and discussion areas for them. Housing on the other hand for regeneration bundles which people can rest there etc.

Power stations are in 2 sides of the building because the one at the bottom can be reached without any other intervention but the one at the top can be reached both housing and productive units.

There are some problems of course -as usual- but my main idea and approach are understood by the juries which made me happy because in the last critique I faced a lot of not-understanding problems.

Anyway, at least we overcame very first jury with all those sleepiness nights and horrible models. I am not putting photo of my model here because it was really, really horrible.   

You can see the sections from below. After the scanning I will put the jpeg version of it.

sectionsjury-Model

As an Activity: Sectioning

In every semester, there were an assignment that we have been working on it throughout semester. For this semester it was named as “Gaps.” As I mentioned it in the “Fun Palace” writing, the idea of gaps is coming from a quotation of Cedric Price which is below.

It is for architects to move beyond the self-conscious set pieces and to devise, as in the best music scores, gaps of uncertainty in which the individual can participate. 

For this semester, we were assigned to design a habitation environment. It is excited assignment because you know all this time we were working on an abstract manner. Now, on the other hand, it became realistic. We have a habitation environment and we are designing it. It is new and excited for us. The site where we construct the model and the programs were given us and we must analyze what can be the activity in those programs. It was not a new assignment we produce a lot of section for it, but they were all wrong, I will share with you the last section drawings that I produce and the idea of it.

I firstly study on the meaning of the given programs and try to focus on what can be the activity can be on it. I may say that those activities where really simple and basic. For example, I thought power station as a gallery where people can look and walk around, and I combined it with abeyant spaces which only use when it needed. Also, cultivation zones as study areas like studios etc. And then I try to define a spatial organization for them. Those sections were only one side because I couldn’t be able to think those spaces in other side so that’s why some of the parts are missing.

Model

you can see the pdf version of it from: section-Model2

Sketch Problem

“The Sketch Problem” assignment is a quick assignment that intend to inspire us. This assignment was one of them.

For this assignment we were given a plan of a house and we were said to think that plan as a section and interpret those spatial organizations and so on.

ModelPlan of the given house

I firstly tried to understand spatial organizations and after that I started to build up the section part so that I could see what it is look like. I, then made a design decision to make the model horizontal manner and transition through spaces with the help of stairs. While the model goes horizontally it was taking references from the section part so that it was not completely different but another part.

Also, we assigned to think about the condition of the topography. I thought the topography curved out by model and while model goes horizontally, it also gains a height.

sketchproblem3blogsketchproblem4blog

Step-by-Step| Fourth Step

After making the topography of the Kerpe, we assigned to chose a part of our topography and apply our stair-space organization which was our 2nd step.

In our topography there was a cave and I choose the cave entrance and the right sideof it. My aim was designing a space organization with stairs that can experience the cave visually and only certain places they can feel the topography bodily. For those spaces let’s call them topographic spaces, stairs offer you two spaces that one of them is like death end only for experience and the other way for flow.  

model2

And stairs lead you to reach those topographic spaces even though you have choices. You always reaching through those spaces and experience the topography bodily.

Stairs have their own shape according to the topography. Sometimes it works with topograpghy(when it touches) and sometimes it is only for  spaces.

IMG_4774

topographic stairs

model1

What Happens in Kerpe?

As Arch201 class, we went to Kocaeli/Kerpe for our first site trip. Even though the bus part of the trip was a little hard for me – because it was too long, and I have carsickness- the things that we saw in Kerpe was incredible. I think we are all impressed by the shape and proportions of the rocks. After we went there we shared the area to 5 groups ad every group work on their own parts. In this post I firstly talk about general observations and after that the observations about our part.

The first observation that I made when I saw the cliff was the layer of the cliff. You can see the layers whether you are close the cliff or not. These layers create somehow stairs appearance. It was not regular step by step stair because it was going inside and outside without any measurements. This situation sometimes helps us to go somewhere from somewhere and sometimes it blocks us. Also, we can experience different spatial conditions thanks to this formation.

0D2A40D0-110B-4B06-83D9-6F0F39C601EC.JPG

img-4565.jpg(Layer formation of the Cliff)

Another general observation that I can say the changing the slope of the rocks. This change is a result of layering and it allows you to climb the rock or not.img-4497.jpg(Layers create slopy formation)

Our part was in the middle of the biggest rock. That’s why it was not easy to go there. The first reason for this as I said before the formation of the layers. It was only a small space for people that to go there and while going there you should bow. Another thing is the height of entrance of the cave. It was too high, so our friends should help each other to climb there.

Another experience about the part that we worked is about the cave. The cave has a void inside. This void creates a spatial experience for the people who are inside the cave. I personally didn’t experience the inside of the cave, but my friends said that it is changing direction and it has another opening.

IMG-4549.JPG                                   (Hard times while going to the cave)

IMG-4521(Entrance of the Cave) 

In conclusion, even though the area was slike stairs, it was not easy to walk around. Steps are formating layers and those layers sometimes allows you to walk and sometimes not.  

Step-by-Step|Second Step

After analyzing the types of stairs and reading the book that our instructors suggested us, as studio we have some kin of ideas about stairs. The things that we didn’t care abot the stairs such as the tread and the riser of a step. There is a calculation about them and I learned it after reading the book. The calculation is 

2R+T=65

Then we started to design a space-stairs organization. The aim was integrating the spaces with eachother with the help of the stairs. 

As my design strategy, I tried to combine two spaces with stairs which was a wrong approach by the way and designed a space which can be only reached by one and only one stair.

I couldn’t finish my work for the submission time and that’s why the spaces somehow couldn’t read.  Also, the stairs that I designed is changing through spaces to spaces and the one that I couldn’t finish (one stair to reach) have a diferent stair to both sit and walk.